Южна Африка заведе дело в Международния съд (МС) срещу Израел за геноцидни според нея действия в Газа, предаде АФП, цитирана

...
Южна Африка заведе дело в Международния съд (МС) срещу Израел за геноцидни според нея действия в Газа, предаде АФП, цитирана
Коментари Харесай

Южна Африка заведе дело против Израел в Хага - за геноцидни действия срещу палестинския народ в Газа

Южна Африка заведе дело в Международния съд (МС) срещу Израел за  " геноцидни "  според нея действия в Газа, съобщи Агенция Франс Прес, представена от Българска телеграфна агенция.

Тел Авив е упрекван в предполагаеми нарушавания на отговорностите му по Конвенцията за геноцида, по-конкретно, че " е взел участие, взе участие и рискува да продължи да взе участие в геноцидни дейности против палестинския народ в Газа ".

Южна Африка също по този начин твърди, че Израел е действал  " с нужното съответно желание да унищожи палестинците в Газа, като част от по-широката палестинска национална, расова и етническа група ".

Министерството на външните работи на Израел подчерта, че  " отхвърля с омерзение кръвната клюка, популяризирана от Южна Африка ".

" Твърдението на Южна Африка няма нито фактическа, нито правна основа и представлява подла и презрителна експлоатация на съда ", написа представителят на израелското външно министерство Лиор Хаят в " Екс ".
Израел масирано обстрелва позиции на " Хамас " в Хан Юнис
Израел е подложил на натоварен обстрел с танкове и офанзиви от въздуха втория по величина град в Газа - Хан Юнис, съобщи Ройтерс, представена от Българска телеграфна агенция. Съобщава се и за престрелки сред израелските сили и бойците на " Хамас ". Поредица въздушни удари са нанесени в бежанския лагер Нусейрат.

Израелският министър на защитата Йоав Галант съобщи, че под прицел са командни центрове и оръжейни депа на " Хамас ". От израелската войска допълниха, че е била унищожена мрежа от тунели в град Газа под една от къщите на локалния водач на ислямското придвижване Яхия Синуар.

Палестински публицист, работещ за телевизия Ал Кудс, е бил погубен при израелски въздушен удар, засегнал дома му в Нусейрат, оповестиха медицински източници и негови сътрудници. Загинали са още няколко членове на фамилията му. Повече от 100 палестински публицисти са били убити от началото на израелската атака, отбелязва Ройтерс, позовавайки са на палестинските управляващи.

187 палестинци са починали при офанзивите на израелската войска през последното денонощие, а общо жертвите до момента са повече от 21 500.

Голяма част от Газа към този момент е в руини, а съвсем всичките 2 300 000 души в анклава са били принудени да изоставен домовете си. На доста от тях се е наложило още веднъж да се местят в търсене на сигурност, откакто към този момент са се открили на друго място.

Израелските управляващи обявиха, че са обезпечили достъп за доставки на над 49 000 дози ваксини за Газа против полиомиелит, туберкулоза, хепатит и други рискови болести в съгласуваност с УНИЦЕФ.
Съединени американски щати продаде оръжие на Израел за близо 150 милиона $
Държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкън утвърди евентуалната продажба на Израел на 155-милиметрови артилерийски снаряди М107 и обвързвано с тях съоръжение за 147,5 милиона $, като избягна разглеждането й от Конгреса, заяви американското министерство на защитата.

Според Пентагона Блинкън е решил, че е налице изключителна обстановка, която постанова незабавната продажба на това въоръжение на Израел, като по този метод е заобиколил условията продажбата да бъде прегледана от Конгреса.

Тази стъпка се подхваща в миг, когато Израел ускорява офанзивата си в Газа. Съединени американски щати настояха пред Тел Авив да сведе до най-малко жертвите измежду цивилното население в анклава и го приканиха да ограничи мащаба на военните дейности през идните седмици, отбелязва Ройтерс.

Пентагонът разгласи, че Израел е изискал в предходна поръчка за 155-милиметрови снаряди да бъдат включени взриватели, капсул-детонатори и заряди.

Това е вторият случай този месец, когато държавното управление на президента Джо Байдън заобикаля разглеждането от Конгреса на продажба на оръжие на Израел. На 9 декември то употребява изключителни пълномощия, с цел да позволи продажбата на към 14 000 танкови снаряда на Израел.
Забраниха пропалестинска нощ в Берлин за Нова година
Полицията в Берлин забрани планувана за новогодишната нощ пропалестинска проява в квартал " Нойкьолн ", заяви говорителка на полицията. При предходни демонстрации в региона се е стигало до принуждение, съобщи ДПА, представена от Българска телеграфна агенция.

По данни на органите на реда за неделя в Берлин са оповестени още две прояви - друга пропалестинска проява следобяд и протест в поддръжка на Израел вечерта, като и двете за момента не са неразрешени.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР